- Wartość odżywcza:
- 614,5 kcal, białko: 38,6 g, tłuszcz: 35,9 g, węglowodany: 35 g
- 50 g makaronu z ciecierzycy (lub innego, który lubisz)
- 1/2 awokado
- garstka orzeszków ziemnych (20 g)
- ogórek kiszony
- 1/4 kuli mozzarelli (30 g)
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- łyżeczka siemienia lnianego (najlepiej świeżo zmielonego)
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (żeby było szybciej, zalewam wrzątkiem z czajnika i gotuje tyle, żeby był al dente – w tym przypadku 9 minut :-)).
Ogórka pokroić w kostkę. Awokado w półplasterki. Mozzarellę porwać na kawałeczki. Orzeszki uprażyć na suchej patelni (do lekkiego zrumienienia). Wszystkie składniki (w tym tuńczyka bez zalewy, siemię lniane, sól, pieprz i oliwę) wymieszać z odcedzonym makaronem.