- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 338 kcal, białko: 14,7 g, tłuszcz: 25,8 g, węglowodany: 12,9
- garść porwanych liści sałaty (użyłam rzymskiej)
- 100 g sera halloumi (dostępny w Hali Koszyki i aktualnie w Lidlu – tydzień grecki)
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/4 dojrzałej obranej gruszki
- 2 małe pomidory malinowe obrane ze skóry
- łyżka pestek dyni
- sos: łyżka oliwy, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, sól, pieprz
Ser pokroić plastry i usmażyć na suchej patelni (najlepiej na grillowej, ale ja usmażyłam na zwykłej). Po usmażeniu można pokroić na mniejsze kawałki. Awokado i gruszkę pokroić w kostkę, pomidory w kliny. Wymieszać składniki sosu. Na sałacie ułożyć awokado, gruszkę, pomidory. Polać sosem, posypać pestkami dyni.
Ps. Akutalnie w Lidlu jest dostępny ser Halloumi o bardzo dobrym składzie: pasteryzowane mleko krowie, pasteryzowane mleko owcze, pasteryzowane mleko kozie, sól, mięta 0,5%.