- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 6 porcji):
- 174,6 kcal, białko: 13,4 g, tłuszcz: 5,7 g, węglowodany: 16,2 g
Przepis znalazłam tutaj i trochę zmodyfikowałam.
- marchewka
- korzeń pietruszki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora (białe i jasnozielone części)
- 8-10 małych młodych ziemniaków
- nieduży kalafior
- natka pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- 300 g drobiowego mięsa mielonego (dobrej jakości!)
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, curry
Pietruszkę i marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, razem z porem, nieobranymi ząbkami czosnku i listkami natki pietruszki. Dodać kumin i curry, zalać 1,5 l wody. Zagotować i gotować pod przykryciem ok. 20 min.
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:
Kalafiora podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą (by nie ściemniały). Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać curry i kumin, zamieszać i po chwili dodać mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Z wywaru jarzynowego wyłowić pora i ząbki czosnku. Do wywaru dodać mięso, kalafiora i ziemniaki (bez wody, którą były zalane). Zagotować, a następnie gotować ok. 20 min. na małym ogniu.
Każdą porcję posypać świeżą natką pietruszki. Można dodatkowo zabielić jogurtem naturalnym.
Całą zupę ugotowałam z pysznych, młodych warzyw. Dawno nie jadłam tak pysznej zupy kalafiorowej!