- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 107 kcal, białko: 3 g, tłuszcz: 5,2 g, węglowodany: 13,7 g
- bakłażan
- cukinia
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, zioła prowansalskie
- świeże zioła, np. tymianek
Bakłażana (można obrać) pokroić w kostkę, obficie posolić i odstawić na 30 min. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać bakłażana i smażyć, aż zmięknie.
W międzyczasie pokroić cukinię (również można obrać) w półplasterki, a pomidora w kostkę. Dorzucić do lekko podsmażonego bakłażana i dusić warzywa razem, aż będę miękkie. Przyprawić. Udekorować świeżymi ziołami.
Ps. Można jeszcze dodać posiekaną cebulę – i zeszklić ją razem z czosnkiem