- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 330,3 kcal, białko: 27,1 g, tłuszcz: 21,8 g, węglowodany: 4,6 g
- łyżeczka oleju rzepakowego dobrej jakości lub oliwy
- 5-6 plasterków cukinii
- 2 małe plasterki dobrej jakości wędliny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki kokosowej (lub innej)
- sól, pieprz, kurkuma, oregano
- łyżka startego na tarce lub rozkruszonego sera żółtego (najlepiej parmezan lub cheddar)
- garść kiełków (lub liści sałaty/szpinaku)
Na małej patelni (średnica: 10-14 cm) rozgrzać olej/oliwę i ułożyć na dnie plasterki cukinii (mogą na siebie trochę nachodzić). Na cukinii ułożyć szynkę (tak, by równomiernie przykryła całą powierzchnię dna patelni).
W kubku widelcem roztrzepać jajka z mąką, solą, pieprzem, kurkumą i oregano.
Masę jajeczną wylać na szynkę, posypać serem, przykryć i smażyć na małym ogniu (ja smażę dość długo, około 5 min., bo lubię, aż omlet dokładnie się zetnie).
Na talerzu umieścić kiełki (sałatę/szpinak) i na wyłożyć na nie omlet „do góry nogami” (czyli to, co było na dnie patelni powinno być na górze).
Smacznego! Choć to zbędne życzenie, bo ten omlet jest tak smaczny, że przy jego jedzeniu można wpaść w stan ekstazy 😉