- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 420 kcal, białko: 16,3 g, tłuszcz: 13,3 g, węglowodany: 57,5 g
- łyżka oleju rzepakowego
- cebula (użyłam czerwonej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pomidor
- cukinia (może być obrana ze skórki)
- puszka kukurydzy
- puszka ciecierzycy
- 4 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
- łyżka oleju sezamowego
- przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawa „5 smaków” (anyż, goździki, koper, pieprz biały, cynamon)
- świeże zioła: bazylia, tymianek
- makaron pełnoziarnisty (np. świderki) 200 g (lub więcej; można też podać warzywa z kaszą)
W garnku rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać marchewki pokrojone w cienkie plasterki, wlać sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszać i dusić 3-4 min.
Dodać cukinię pokrojoną w plasterki i pomidora pokrojonego w kostkę oraz odsączone z zalewy warzywa z puszek. Wymieszać, dodać przyprawy, posiekane zioła i skropić całość olejem sezamowym. Dusić 5 min. Wymieszać z ziarnami słonecznika.
W międzyczasie ugotować makaron.Ja lubię jak warzywa pozostają jędrne i kruche, więc czas duszenia stanowił właściwie tylko tyle, co czas krojonych w międzyczasie i dorzucanych kolejno warzyw.
Do tego dania doskonale będą też pasowały pomidory suszone.
Makaron podsmażyłem na czosnku i chilli i wyszło super