- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 446,9 kcal, białko: 30,1 g, tłuszcz: 13,5 g, węglowodany: 47,7 g
2 porcje:
- 120 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- mała puszka kukurydzy (140 g bez zalewy)
- puszka tuńczyka w sosie własym (112 g bez zalewy) – używam takiego
- 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
- sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony)
- 2 plasterki sera żółtego (po 20 g) pokrojone w kosteczkę
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na oliwie zeszklić posiekany czosnek. Wrzucić pomidory pokrojone w kosteczkę i smażyć 4 min. Dodać kukurydzę i tuńczyka (bez zalewy). Smażyć kilka minut (w czasie gotowania makaronu) – w razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotowania makaronu. Przyprawić, posypać serem i podgrzewać jeszcze chwilę do rozpuszczenia się sera.