- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 546,8 kcal, białko: 22,9 g, tłuszcz: 17,2 g, węglowodany: 74 g
- 2 porcje makaronu pełnoziarnistego (np. po 80 g, w sumie 160 g)
- duży pomidor
- 1/2 puszki ciecierzycy – oczywiście lepiej użyć ciecierzycy ugotowanej, ale wersji błyskawicznej można się posłużyć tą z puszki
- łyżka oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, bazylia, oregano, chilli, świeże zioła (np. bazylia)
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 kuli mozzareli (50 g)
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidora pokroić w drobną kostkę (usuwając pestki) i dodać do czosnku. Dusić pod przykryciem 2-3 min., po czym dorzucić ziarna słonecznika i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Przyprawić i dusić 4-5 min.
Wymieszać z makaronem, posypać mozzarellą pokrojoną w kosteczkę, udekorować świeżymi ziołami.