- Wartość odżywcza 1 porcji (3 kanapki):
 - 416,6 kcal, białko: 15,8 g, tłuszcz: 18 g, węglowodany: 55,4 g
 
- jajko
 - 1/4 awokado (miałam duże awokado, ćwiartka ważyła 50 g, ale z mniejszym awokado też wyjdzie :-))
 - 2 pomidory suszone w oleju (bez nadmiaru oleju)
 - przyprawy: sól, pieprz, sproszkowana papryka, curry
 - mały pomidor
 - 3 cienkie kromki żytniego chleba razowego (80 g)
 - opcjonalnie: szczypiorek, czosnek
 
Jajo ugotować na twardo (7-8 min. liczone od zagotowania wody). Obrać, zblendować razem z awokado, pomidorami suszonymi i przyprawami (można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek – wedle preferencji)
Pastą posmarować pieczywo, udekorować plastrami pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać) oraz szczypiorkiem.

								