- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 3 porcje):
- 526,1 kcal, białko: 42,3 g, tłuszcz: 24,1 g węglowodany: 35,9 g
- pierś indyka 400-500 g
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka oliwy
- łyżka sosu sojowego
- sporo pieprzu i majeranku
- marchewka
- jabłko
- papryka (użyłam białej)
- pomidor
- 4 nieduże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy (i jeszcze dodatkowa łyżka oliwy do dodania w trakcie pieczenia)
- 2 łyżki pestek dyni
- przyprawy: cynamon, sól, pieprz, kumin, tymianek
W misce wymieszać po łyżce oleju, oliwy i sosu sojowego, dodać pieprz i majeranek i obtoczyć w marynacie pierś indyka. Przykryć i włożyć do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Marchewkę, ziemniaki i jabłko obrać. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki w ćwiartki (jeśl-+i są duże, to na jeszcze mniejsze kawałki), a jabłko w drobną kostkę. Paprykę i pomidora również pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym wymieszać warzywa i jabłko razem z 2 łyżkami oliwy, pestkami dyni i przyprawami (cynamon, sol, pieprz, kumin, tymianek).
Na warzywach ułożyć indyka. Piec w 180°C ok. 50 min. (czas pieczenia.zależy od wielkości kawałka mięsa i pokrojonych warzyw; w trakcie pieczenia (np. po 25 min., warzywa podlać odrobiną wody, a indyka łyżką oliwy).
*porcja mięsa jest spora (mniejszy kawałek mógłby wyjść bardziej suchy), ale pozostałych składników jest właściwie na 2 osoby. Według powyższego przepisu mogą najeść się więc 2 osoby, a wtedy część mięsa można odłożyć do zjedzenia na kanapki – pyyycha! Można też dogotować do tego dania ryżu – wtedy najedzą się 3 osoby 🙂
Smakowicie wygląda, ale mam pytanko, czy powinno się łączyć białko z węglowodanami? Mi mój dietetyk ciągle powtarza , że jest to bardzo niezdrowe. Pomiędzy spożyciem węglowodanów i białek powinna być 3-godzinna przerwa.