Gofry kakaowe z masłem orzechowym, skyrem i gruszką

  • Wartość odżywcza 1 gofra z dodatkami (całość = 4 gofry):
  • 287,6 kcal, białko: 11 g tłuszcz: 13,9 g, węglowodany: 30,2 g

4 gofry:

  • 1 jajko
  • 100 g mąki orkiszowej
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mleka 2% (125 g)
  • 26 g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki masła orzechowego (40 g)
  • 0.5 op. skyra waniliowego (75 g)
  • gruszka

Białko oddzielić od żółtka.

Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Mleko lekko podgrzać, dodać do miski z olejem, żółtkiem, mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Smażyć gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy (ok. 4 min., ale zależy oczywiście od gofrownicy).

Gofry posmarować masłem orzechowym i skyrem, udekorować plasterkami gruszki (można obrać).

Źródło inspiracji: https://aniagotuje.pl/przepis/gofry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.