- Wartość odżywcza:
- 356,4 kcal, białko: 6,9 g , tłuszcz: 11,4 g, węglowodany: 57,9 g
Nietypowe połączenie smaków. Smaczny posiłek banalny w przygotowaniu.
1 porcja:
- batat
- łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- ziarenka wyłuskane z 1/4 niedużego granatu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- świeże zioła, np. bazylia
- ewentualnie odrobina soli
Batata obrać i pokroić w ósemki. Obtoczyć w oleju wymieszanym z odrobiną pieprzu. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 min. w 220°C.
Upieczone kawałki batata polać jogurtem, oprószyć solą i posypać ziarenkami granatu. Udekorować świeżymi ziołami.
Batat to smakowo wg mnie połączenie ziemniaka, marchewki i dyni 🙂