- Wartość odżywcza 1 sztuki (całość = 16 sztuk):
- 127,7 kcal, białko: 3,1 g, tłuszcz: 6,6 g, węglowodany: 13,6 g
- 180 g mąki orkiszowej (użyłam typ 700)
- 90 g cukru nierafinowanego (użyłam kokosowego)
- 40 g kakao (prawdziwego, gorzkiego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja
- 100 g masła
- kilka listków mięty
Masło roztopić w rondelku, ostudzić.
Miętę posiekać.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia i miętą. Dodać masło i roztrzepane jajka, wymieszać dokładnie ręką składniki.
Formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego, lub trochę większe), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką.
Piec 10-12 min. w 180 st. Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.