- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 387,4 kcal, białko: 26,4 g, tłuszcz: 18,2 g, węglowodany: 29,2 g
- 300 g piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego) pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (można zastąpić oliwą)
- 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
- 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1/2 obranej marchewki pokrojonej w krótkie słupki
- 1/4 dużej cukinii pokrojonej w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w krótkie paski
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- marynata do kurczaka: łyżka oliwy, łyżka soku z limonki/cytryny, sól, pieprz, curry (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu), tymianek, oregano
- sól, pieprz, curry, tymianek
- 1/4 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (100 g)
Kurczaka wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić minimum na czas przygotowywania reszty składników (można na dłużej, np. na całą noc).
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać drugą łyżeczkę oleju oraz pokrojone warzywa. Przyprawić (sól, pieprz, curry, tymianek) i smażyć 5-6 min., 2 razy mieszając. Po tym czasie dodać kurczaka, mleko kokosowe i odrobinę wody. Przykryć i dusić do miękkości ziemniaków. W razie potrzeby sos odparować (podnieść pokrywkę i gotować kilka minut bez przykrycia – do uzyskania pożądanej konsystencji).
Pod koniec można dodać do dania pokrojone marynowane ostre papryczki.