- Wartość odżywcza:
- 559,5 kcal, białko: 16,1 g, tłuszcz: 26,6 g, węglowodany: 59,8 g
- kasza 50 g (użyłam ekologicznej niepalonej gryczanej)
- marchewka
- pietruszka (korzeń)
- 3 pomidory suszone w oleju
- 1/2 puszki białej fasoli
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeży tymianek
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekany czosnek. Dodać pokrojone w drobną kostkę obrane warzywa: marchewkę i pietruszkę, smażyć 2-3 min.
Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone, wsypać suchą kaszę, przyprawić, dodać świeże zioła, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu. Sprawdzać co kilka minut stan kaszy i dolewać wody – w razie potrzeby – aż kasza będzie ugotowana, ale nie rozgotowana.
Wsypać fasolę odsączoną z zalewy, wymieszać i dusić jeszcze 2 min.
Opcjonalnie: można posypać parmezanem lub innym serem.