Kasza jaglana z truskawkami

  • Wartość odżywcza:
  • 434,8 kcal, białko: 24,7 g, tłuszcz: 15 g, węglowodany: 49,6 g

Kasza jaglana z truskawkamiCiężko skategoryzować to danie, bo z jednej strony ma formę deseru, ale z drugiej strony wiem, że w sezonie truskawkowym może być spożywane jako obiad. W każdym razie umieściłam je w Deserach w podkategorii „i inne łakocie” 🙂

1 porcja:

  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 100 g półtłustego twarogu
  • łyżeczka syropu z agawy (lub np. syropu klonowego lub miodu)
  • 2 łyżki ubitej śmietanki 30%
  • szklanka truskawek

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Twaróg wymieszać z ubitą śmietanką i syropem z agawy.

Ugotowaną kaszę podawać z twarogiem i truskawkami.

Zamiast śmietanki kremówki można dodać oczywiście jogurt naturalny lub jogurt grecki (bardziej tłusty niż naturalny, ale mniej tłusty od śmietanki). Można też dodać trochę śmietanki dla smaku, a dodatkowo jogurt – gdyby danie okazało się być zbyt suche.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *