- Wartość odżywcza całego ciasta:
- 1779,3 kcal, białko: 26,1 g, tłuszcz: 81,4 g, węglowodany: 234,7 g
- ok. 200 g mąki pszennej (1,5 szklanki, patrz: Przelicznik)
- 60-70 g brązowego cukru nierafinowanego
- 3 łyżki kakao (ok. 15 g)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce (użyłam czekolady z kawałkami pomarańczy)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Mokre składniki:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- łyżka octu
- szklanka zimnej wody (dałam około 240 ml)
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać trzepaczką.
Masę wylać do podłużnej formy (użyłam takiej o wymiarach 19,5 x 9,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w 180°C.
Ciasto jest intensywne w smaku, wilgotne w środku i smaczne. Polecam – zwłaszcza dla wielbicieli gorzkiej czekolady.
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.
Uważam , że ten jest o wiele lepszy przepis, ja go dodatkowo modyfikuje bo robię z mąk bezglutenowych i bez cukru , banany i tak dają dużo słodyczy.
http://www.jadlonomia.com/2012/02/ekspresowe-weganskie-ciasto-czekoladowe.html.
Dziękuję za komentarz.