- Wartość odżywcza 1/6 tarty:
- 383,9 kcal, białko: 15,4 g, tłuszcz: 23,4 g, węglowodany: 26,2 g
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g twarożku koziego
- 2 jaja
- kawałek filetu z łososia (bez ości) ugotowanego na parze (można pominąć, ja akurat miałam w lodówce) ok. 150 g
- 1/2 cukinii
- 3 małe pomidory (użyłam pomarańczowych)
- 1/2 małej cebuli (użyłam czerwonej)
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia
Ciasto: W misce wymieszać mąkę z solą, dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać z mąką. Wbić jajko i zagnieść ciasto na gładką kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
Farsz:
Cukinię i pomidory pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
Twarożek kozi zmiksować z jajami i przyprawami. Wymieszać z kawałeczkami łososia (jeśli jest używany).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (średnica 22-26 cm – im większa – w podanym zakresie – tym lepiej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 10-15 min. (aż tarta lekko się zarumieni).
Na podpieczony spód wylać przygotowany twarożek, a na wierzchu ułożyć plastry cukinii i pomidora. Posypać piórkami cebuli. Oprószyć solą i pieprzem. Piec 30 min. w 180°C.UWAGA! Tarta jest naprawdę pyszna i szybko się kończy! 😀
Powyższy przepis to mix tego i tego przepisu + moja inwencja kulinarna 🙂
Jestem fanką tart! Dzięki za kolejny przepis do wypróbowania 🙂
Nie ma za co 🙂
Wygląda pięknie!
I smakowała rewelacyjnie!