- Wartość odżywcza 1 placka (całość = 8 sztuk):
- 50,2 kcal, białko: 2,9 g, tłuszcz: 2,4 g, węglowodany: 4,4 g
- 1/2 niedużej cukinii (150 g)
- 2 nieduże marchewki (150 g)
- jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej (30 g)
- 2 łyżki mleka 2%
- 1,5 plastra sera koziego (30 g)
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, bazylia suszona, natka pietruszki, tymianek świeży
- łyżeczka oleju rzepakowego
Marchewkę obrać i wraz z cukinią zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić.
W tym czasie mąkę przesiać do innej miski, dodać sól, pieprz, suszoną bazylię, mleko, jajko i roztrzepać rózgą na gładkie ciasto.
Starte warzywa odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (najlepiej pędzelkiem dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni patelni). Nakładać łyżką placki, lekko spłaszczać. Smażyć 3 min. z jednej strony, przewrócić na drugą stronę.
Na wierzchu każdego smażonego placka ułożyć kawałek sera koziego. Smażyć 2 min. Zdjąć z patelni i ułożyć placki na talerzu tak, by ser pozostał na wierzchu. Posypać świeżym tymiankiem.
Do smażenia drugiej partii placków (mi mieszczą się 4 placki na patelni) nie dodaję dodatkowej porcji oleju, tylko zmniejszam lekko ogień.