To nowa wersja tych placków: http://dietaewy.pl/placki-z-serkiem-wiejskim-i-owocami/
- Wartość odżywcza 1 placka:
- 66,7 kcal, białko: 4,1 g, tłuszcz: 2,7 g, węglowodany: 6,2 g
- serek wiejski 200 g
- 2 jaja
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki rodzynek
- 2 płaskie łyżeczki kakao (oczywiście gorzkiego w proszku a nie słodkiego granulatu)
- 6 łyżek mąki (użyłam orkiszowej pełnoziarnistej) (60 g)
- łyżka oleju (użyłam rzepakowego)
- szczypta soli
Jajka zmiksować z olejem, serkiem wiejskim, mąką, kakao, cynamonem i solą. Wymieszać z rodzynkami (w wersji dla osób dysponujących dużą ilością wolnego czasu, można najpierw oddzielić białka od żółtek, żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami, a białka ubić na sztywną pianę i dopiero wtedy delikatnie wymieszać z masą).
Rozgrzać suchą patelnię. Łyżką nakładać małe placki i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Placki nie są zbyt słodkie. Na pewno zadowolą podniebienia osób, które starają się unikać cukru (mi bardzo smakują), ale jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do takich mało słodkich deserów, to może dodać do ciasta więcej rodzynek lub trochę cukru nierafinowanego lub gotowe placki polać miodem/syropem klonowym.