- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 621,2 kcal, białko: 46,7, tłuszcz: 33 g, węglowodany: 36,6 g
- 2 dzwonka łososia (ok. 400 g)
- łyżka oliwy
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- kilka listków natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, curry
- ćwiartka cytryny do podania
- cukinia
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kumin
- 6 ziemniaków
- łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Ziemniaki: Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki (jeśli są duże, to na jeszcze mniejsze kawałki). W misce wymieszać olej z przyprawami, dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 30-40 min. w 200°C.
Łosoś: Oliwę wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawami. Marynatą natrzeć łososia z każdej strony i ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym.
Cukinia: Cukinię pokroić w grubą kostkę. W misce wymieszać oliwę z przyprawami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodać cukinię i dokładnie wymieszać. Ułożyć cukinię w naczyniu żaroodpornym razem z łososiem. Naczynie włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 min. w 200°C.
Pycha!Ostatnio piekę też cukinię z marchewką pokrojoną w plasterki, polecam:-)
Uwielbiam pieczoną marchewkę! Pyszna jest też starta marchewka jako wyściółka w naczyniu żaroodpornym dla pieczonej ryby 🙂