- Wartość odżywcza:
- 434,8 kcal, białko: 24,7 g, tłuszcz: 15 g, węglowodany: 49,6 g
Ciężko skategoryzować to danie, bo z jednej strony ma formę deseru, ale z drugiej strony wiem, że w sezonie truskawkowym może być spożywane jako obiad. W każdym razie umieściłam je w Deserach w podkategorii „i inne łakocie” 🙂
1 porcja:
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 100 g półtłustego twarogu
- łyżeczka syropu z agawy (lub np. syropu klonowego lub miodu)
- 2 łyżki ubitej śmietanki 30%
- szklanka truskawek
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Twaróg wymieszać z ubitą śmietanką i syropem z agawy.
Ugotowaną kaszę podawać z twarogiem i truskawkami.
Zamiast śmietanki kremówki można dodać oczywiście jogurt naturalny lub jogurt grecki (bardziej tłusty niż naturalny, ale mniej tłusty od śmietanki). Można też dodać trochę śmietanki dla smaku, a dodatkowo jogurt – gdyby danie okazało się być zbyt suche.