- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 256,5 kcal, białko: 42,5 g, tłuszcz: 9,2 g, węglowodany: 1,1 g
4 porcje:
- 2 polędwice z indyka (w sumie 700 g) – można użyć piersi indyka
- łyżka oleju rzepakowego (lub kokosowego)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, oregano, kilka liści limonki kaffir (do kupienia np. tu)
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 80 g fety (używam prawdziwej, kozio-owczej)
Polędwice nasmarować olejem, skropić sokiem z cytryny, umieścić w naczyniu żaroodpornym, przyprawić z obu stron obficie pieprzem i oregano, oprószyć solą. Do naczynia włożyć pomidorki koktajlowe i liście kaffiru, całość posypać pokruszonym serem.
Jeśli w swojej kuchni nie używacie liści kaffiru i obawiacie się, że do jednego dania nie ma sensu ich kupować, to oczywiście można je pominąć. Ale to one właśnie nadały temu daniu nieeeeeesamowitego aromatu i smaku… Może warto spróbować? 🙂