- Wartość odżywcza całości:
- 665,6 kcal, białko: 37g, tłuszcz: 25,5 g, węglowodany: 67,3 g
To właściwie jest przepis bez przepisu, ale zawsze warto przypomnieć o takiej przepysznej, chrupiącej i zdrowej przekąsce.
Składniki i przykładowe ilości:
- warzywa:
- 3 spore marchewki
- 2 papryki (w dowolnych kolorach, ja najbardziej lubię czerwone)
- spory świeży brokuł
- sos:
- 2 op. jogurtu naturalnego (300 g)
- 1,5 łyżki oliwy
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia
Brokuła umyć i zalać wrzątkiem na kilka min. W tym czasie papryki i obrane marchewki pokroić w cienkie słupki. Brokuła przelać zimną wodą i podzielić na małe różyczki.
Składniki sosu dokładnie wymieszać (można je zmiksować, w ten sposób składniki dobrze się połączą).Sos można także zrobić z tłustszego od jogurtu naturalnego – jogurtu greckiego. Wtedy dodatek oliwy jest już zbędny. Można też do jogurtu naturalnego w ogóle nie dodawać oliwy, wtedy przekąska będzie jeszcze mniej kaloryczna.
Takie warzywa to idealna przekąska na wieczór, do filmu. Pasuje też jako dodatek do niedzielnego śniadania 🙂 Ja właśnie w tych dwóch okolicznościach spałaszowałam tę zieleninkę.
Trudno określić ile porcji wyjdzie z podanych ilości – wszystko zależy od apetytu biesiadników na warzywa oraz od towarzyszących pozostałych dań. Ale myślę, że 6 osób spokojnie się naje taką porcją.