- Wartość odżywcza 1 ciasteczka (przy założeniu, że wyjdzie 60 sztuk):
 - 33,6 kcal, białko: 0,6 g, tłuszcz: 1,5 g, węglowodany: 4,2 g
 
Nie dość, że nie jestem w stanie postępować zgodnie ze znalezionymi przepisami i zawsze je modyfikuję, to w dodatku własne przepisy też modyfikuję 🙂
Tym razem zmodyfikowałam ten przepis na ciasteczka owsiane.
Powstały takie (ok. 60 sztuk):
- 250 g pszennej mąki orkiszowej typ 1050 (dostępna w Rossmannie)
 - 25 g płatków owsianych (użyłam zwykłych)
 - pół łyżeczki soli
 - 100 g masła
 - 60 g brązowego nierafinowanego cukru
 - 100 g jogurtu naturalnego
 
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na niezbyt cienki placek. Foremką wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 min. w 180°C.
