- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 522,2 kcal, białko: 13,7 g, tłuszcz: 22,8 g, węglowodany: 65 g
- kasza gryczana 150 g
- nieduży bakłażan
- duży pomidor
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka oliwy
- łyżeczka miodu
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, garam masala, za’atar
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka orzechów laskowych
- 2 łyżeczki czerwonego pesto
- listki mięty do dekoracji
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Bakłażana pokroić w kostkę i posolić obficie solą. Pozostawić na 30 min. (a wersji dla niecierpliwych: 10 min. :-)), a następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać olej i oliwę, wrzucić bakłażana, smażyć 1-2 min. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki.
Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, dodać do bakłażana wraz z przyprawami i miodem. Dusić pod przykryciem 3-4 min. Wymieszać z ziarnami słonecznika i orzechami.
Każdą porcję podawać z kaszą i łyżeczką pesto. Udekorować listkami mięty.