- Wartość odżywcza całej pasty:
- 959,8 kcal, białko: 53,8 g, tłuszcz: 26,2 g, węglowodany: 115,7 g
- 200 g soczewicy (użyłam 170 g czerwonej i 30 g zielonej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, sproszkowana kolendra, kumin, zioła prowansalskie, chilli
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchewki i dusić 3-4 min. Obficie przyprawić i dusić, aż marchewka zmięknie (2-3 min.). Zmiksować przy użyciu blendera z ugotowaną soczewicą. W razie potrzeby dolać wody.