- Wartość odżywcza:
- 410,5 kcal, białko: 19,8 g, tłuszcz: 28,4 g, węglowodany: 20,4 g
Bez ubijania białek, bez glutenu. Może stanowić pyszne pożywne śniadanie lub kolację. Można też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę.
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (oczywiście w wersji glutenowej można zastąpić inną mąką)
- 2 łyżki mleka 2%
- przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
- plaster fety (20-30 g) pokrojony w kostkę
- 6 oliwek pokrojonych w plasterki
- zielone listki do ozdoby (np. bazylia, natka pietruszki lub kolendra – ja użyłam tej ostatniej)
Jaja wymieszać dokładnie w miseczce z mąką, mlekiem i przyprawami (można to zrobić przy użyciu trzepaczki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę. Smażyć 1-2 min.
Wlać jaja, a na wierzchu porozrzucać fetę i oliwki. Przykryć i smażyć do uzyskania pożądanego ścięcia jajek (ja smażę, aż zetną się całkowicie, bo nie lubię płynnych jajek). Ozdobić zielonymi listkami.Pyszota!!! 🙂
aż zrobiłam się głodna :))