- Wartość odżywcza 1 sztuki:
- 79,1 kcal, białko: 3,3 g, tłuszcz: 4,5 g, węglowodany: 6,1 g
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości (najlepiej z kawałkami orzechów)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- olej kokosowy do wysmarowania foremek (5 g)
Białka ubić na sztywną pianę. Banany zmiksować blenderem z żółtkami, masłem orzechowym i mąką kokosową. Dodać pianę z białek i deliktatnie wymieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki do foremek na muffiny wysmarowanych olejem kokosowym. Piec ok. 25 min. w 180°C.
Za przepis* dziękuję swojemu pacjentowi, a za mąkę kokosową i foremki do muffinek dziękuję kochanej S.S. 🙂
*Oryginalna wersja przepisu znajduje się w książceTreat Yourself Awesome, autor: Ewelina Posiadała