- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 443,8 kcal, białko: 14,4 g, tłuszcz: 14 g, węglowodany: 62,9 g
- makaron spaghetti z twardej pszenicy durum 80 g (lub inny makaron)
- łyżka oliwy lub dobrej jakości oleju rzepakowego
- ząbek czosnku, papryczka chili, sól
- kilka różyczek brokuła
- łyżka startego parmezanu lub cheddara
- łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
Brokuły ugotować na półtwardo.
Makaron ugotować al dente.
Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę posiekać (ja usuwam pestki, bo pestki są najostrzejsze). Na dużej patelni rozgrzać oliwę/olej, wrzucić czosnek i papryczkę, smażyć chwilę. Dodać różyczki brokuła. Smażyć razem chwilę, mieszając.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki. Posypać serem.
To danie po raz pierwszy zjadłam u Gosi i od razu się w nim zakochałam! Dziękuję za przepis 🙂