- Wartość odżywcza:
- 395,4 kcal, białko: 14,1 g, tłuszcz: 13,7 g, węglowodany: 51,3 g
- bakłażan
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, kumin
- porządna garść liści jarmużu (bez twardych łodyg)
- 8-10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na ćwiartki
- makaron (u mnie 200 g)
- 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
Bakłażana (obranego lub nie; ja tym razem obrałam) pokroić w kostkę, obficie posolić i pozostawić na durszlaku, by puścił wodę (na 15-30 min.). Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Makaron ugotować al dente.
Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać przyprawy, wrzucić bakłażana, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż nieco zmięknie i zmieni kolor.
Po tym czasie dodać jarmuż i dusić (nadal pod przykryciem), aż zwiędnie. Następnie dodać pomidorki i dusić jeszcze 5 min.
Dodać makaron i ziarna słonecznika i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Inspirację zaczerpnęłam stąd.