- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 387,9 kcal, białko: 9,8 g, tłuszcz: 11,5 g, węglowodany: 61,3 g
- 200 g kaszy (np. 100 g kaszy gryczanej i 100 g kaszy jęczmiennej)
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- bakłażan
- cukinia (np. żółta)
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, szczypta cukru, kumin, bazylia suszona i świeża
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Bakłażana pokroić w kostkę, obficie posolić i odstawić na 30 min.
Cukinię pokroić w kostkę.
Na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić czosnek, dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju/oliwy, obsmażyć krótko cukinię, przyprawiając solą, pieprzem i kuminem. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i również obsmażyć, przyprawiając – tak jak cukinię. W czasie smażenia – w razie potrzeby – dolewać odrobinę oleju/oliwy.
Pomidory zmiksować (np. przy użyciu blendera), dodać usmażone warzywa, szczyptę cukru i chilli. Dusić, aż warzywa zmiękną (kilka minut). Pod koniec przyprawić suszoną bazylią. Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Podawać z kaszą.
Aaaale to było dobre!