- Wartość odżywcza 1 ciasteczka (z erytrytolem):
- 114,9 kcal, białko: 3 g, tłuszcz: 7,3, węglowodany: 12 g
- 220 g płatków owsianych*
- 100 g masła
- 60 g erytrytolu** (można zastąpić ksylitolem lub cukrem nierafinowanym***)
- 2 jajka
- opcjonalnie: cynamon
Masło roztopić w rondelku, wymieszać dokładnie z erytrytolem.
Płatki owsiane wymieszać z jajkami i cynamonem (jeśli jest używany). Wlać przestudzone masło ze słodzikiem. Dokładnie wymieszać.
Na blachę wykładać spore łyżki masy i spłaszczać. Piec w 15 min. w 180 st.
Pokruszone ciasteczka można dodać do jogurtu/twarogu.*ciasteczka będą bezglutenowe pod warunkiem użycia bezglutenowych płaktów owsianych
**erytrytol, to obok ksylitolu i stewii, godna polecenia substancja słodząca. W przeciwieństwie do spożytego w nadmiarze ksylitolu, nie ma efektu przeczyszczjącego, a w przeciwieństwie do stewii nie pozostawia na ustach nietypowego posmaku. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, może być więc stosowany przez cukrzyków. Nie powoduje próchnicy.
***wtedy wartość energetyczna będzie inna:
- Wartość odżywcza 1 ciasteczka (z ksylitolem):
- 124,5 kcal, białko: 3 g, tłuszcz: 7,3 g, węglowodany: 12 g
- Wartość odżywcza 1 ciasteczka (z cukrem):
- 130,8 kcal, białko: 3 g, tłuszcz: 7,3 g, węglowodany: 12 g
Ispirację do przepisu zaczerpnęłam stąd: https://positiveat.pl/ciasteczka-owsiane/