- Wartość odżywcza 1 sztuki (przy założeniu, że wyszło 20 sztuk):
- 67,3 kcal, białko: 1,6, tłuszcz: 3 g, węglowodany: 8,3 g
- 110 g płatków owsianych
- 50 g mąki orkiszowej
- 60 g cukru nierafinowanego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czubata łyżeczka masła orzechowego
- 50 g masła
- łyżeczka miodu
- jajko
Płatki rozdrobnić w robocie kuchennym (używam takiego typu). Dodać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i ponownie włączyć robot, by składniki dokładnie się wymieszały.
Dodać masło pokrojone w kosteczkę, masło orzechowe, miód i jajko. Miksować, aż składniki połączą się w zwarte ciasto.
Odrywać małe kawałeczki ciasta, formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kulkę spłaszczyć lekko widelcem. Piec 15 min. w 180 st. (lub krócej, w zależności od piekarnika; mają się zrumienić).
Opcjonalnie można część lub wszystkie kulki przed spłaszczeniem widelcem posypać wiórkami kokosowymi (ale wtedy oczywiście wartość odżywcza będzie inna).
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam stąd – świetny blog, polecam!