- Wartość odżywcza 1 ciasteczka (całość = ok. 40 sztuk):
- 61,4 kcal, białko: 1,1 g, tłuszcz: 4 g, węglowodany: 5,5 g
- 200 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
- łyżeczka cynamonu
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- migdały (ok. 20 sztuk) przekrojone na połówki
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, cukrem z prawdziwą wanilią i cynamonem. Posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder i żółtka.
Zagnieść ciasto* i wstawić na 30-60 min. do lodówki.
Rozwałkować na cienki placek i wykrajać ciasteczka (foremką lub szklanką). Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem, w każde ciasteczko wetknąć połówkę migdała. Piec w 200°C do lekkiego zrumienienia (ok. 8-10 min.)
*Na początku wydaje się to niewykonalne… Ciasto wygląda jak sucha kruszonka – tak jakby połączenie składników było niemożliwe. Nie dałam jednak za wygraną (chociaż kusiło mnie dodanie np. mleka) i w końcu udało się zagnieść plastyczne ciasto. A zatem cierpliwości! 🙂 Warto, bo ciasteczka są naprawdę rewelacyjne! 🙂
Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z… kserówki, którą kiedyś gdzieś zrobiłam… Z tego co pamiętam był zamieszczony w dodatku Poradnika Domowego, załączonym do miesięcznika Kuchnia.