- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 4 porcje):
- 439 kcal, białko: 22,5 g, tłuszcz: 20,9 g, węglowodany: 39,4 g
- makaron cannelloni (16 rurek, czyli ok. 160 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 op. mrożonego szpinaku 450 g
- 1/2 kostki sera typu feta (ok. 130 g)
- 1 op. pstrąga wędzonego na gorąco 120 g (można zastąpić np. łososiem)
- sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka 2%
- 1/2 kuli mozzarelli
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- przyprawy: tabasco, pieprz, chilli, odrobina soli
Czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklić w garnku z rozgrzanym olejem. Dorzucić szpinak i dusić, aż się rozmrozi (ok. 10-15 min.). Dorzucić rozdrobnioną fetę, zamieszać, łącząc równomiernie ser ze szpinakiem. Przyprawić tabasco i pieprzem. Dodać pstrąga pokrojonego na małe kawałeczki, wymieszać.
Przygotować sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać (tak, by mąka dokładnie połączyła się z masłem). Wlewać powoli zimne mleko, cały czas mieszając. Gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje. W razie, gdyby powstały grudki, można wymieszać sos dokładnie trzepaczką. Przyprawić chilli, pieprzem i odrobiną soli.
Rurki makaronowe nadziać farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym olejem) jedną obok drugiej. Polać sosem beszamelowym. Oprószyć pieprzem. Piec 20 min. w 175°C. Po tym czasie na wierzch rzucić kawałeczki mozzarelli i zapiekać jeszcze 5 min.1 porcja = 4 rurki