- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 430,4 kcal, białko: 20,6 g, tłuszcz: 6,0 g, węglowodany: 70,3 g
Naszła mnie ochota na jakieś „świńskie jedzenie”. Pomyślałam o pizzy, ale za dużo z nią roboty i czekania. Potem przyszły mi do głowy parówy w cieście francuskim, ale stwierdziłam, że nie mam ochoty na parówki. Dalej moje myśli powędrowały do pieczonych pierożków z ciasta francuskiego z farszem szpinakowym. Ale jak pomyślałam o składzie gotowego kupnego ciasta francuskiego, to moje myśli przerzuciły się na tartę ze szpinakiem. Ale z tartą za dużo zachodu…
No to wiem! Makaron ze szpinakiem! To będzie to! A Arek na to: „I to ma być świńskie jedzenie???”. Taaaa, moje zboczenie zawodowe zwyciężyło 🙂 Ale co ja na to poradzę, że właśnie tego typu posiłki mi najbardziej smakują? 🙂
3 porcje:
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 1/2 cebuli (użyłam czerwonej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. szpinaku mrożonego (kupiłam ten w liściach)
- makaron (np. po 100 g na porcję)
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera (ja akurat wybrałam pyszny litewski ser Dziugas* – polecony mi przez Emilię – dziękuję!)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tabasco
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Przyprawić.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać ze szpinakiem, posypać serem.