- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 5 porcji):
- 305,7 kcal, białko: 10,8 g, tłuszcz: 7,6 g, węglowodany: 48,4 g W
Przepyszne pożywne danie z dużą ilością warzyw!
- pierś kurczaka lub indyka – ilość wedle uznania, ja użyłam ok. 200 g – to bardzo niewiele, ale meritum tego dania są warzywa, a nie mięcho
- 2 łyżki oleju rzepakowego (jedna do mięsa, druga do cukinii)
- posiekana cebula (użyłam czerwonej)
- 3 ząbki czosnku
- cukinia pokrojona w półplasterki
- 1 op. mrożonej fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej, najlepiej „ciętej”
- puszka cieciorki
- puszka pomidorów
- 230 g kaszy jaglanej (pełna szklanka)
- łyżeczka masła
- przyprawy: sól, pieprz, sproszkowany imbir, kumin, zioła prowansalskie, tabasco, szczypta cukru
Mięso pokroić w paseczki. Podsmażyć lekko w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, imbir, kumin, pieprz i odrobinę soli oraz tabasco. Smażyć 5 min. Dodać zmiksowane pomidory i szczyptę cukru. Dusić na małym ogniu.
Na patelni z rozgrzanym olejem usmażyć półplasterki cukinii z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku i ziół prowansalskich. Fasolkę ugotować na półtwardo na parze. Warzywa wraz z odsączoną cieciorką dodać do garnka z mięsem. Dusić aż smaki dobrze się połączą.
Kaszę jaglaną ugotować (wg przepisu na opakowaniu) z dodatkiem łyżeczki masła i odrobiny soli.Kaszę jaglaną można zastąpić łatwiejszym w przygotowaniu kuskusem – niestety jest on dużo mniej wartościowy pod względem składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Myślę, że podane ilości starczą spokojnie na 5 porcji.
Inspirację zaczerpnęłam stąd.