- Wartość odżywcza 1 sztuki (przy założeniu, że wyszło 12 sztuk):
- 228,1 kcal, białko: 4,4 g, tłuszcz: 15,1 g, węglowodany: 19,5 g
12 sztuk (mi wyszło nawet 14, ale mam małe foremki):
- 3 duże marchewki (ok. 350 g po obraniu)
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 160 g oleju rzepakowego
- 60 g cukru kokosowego (lub ksylitolu/erytrytolu, wtedy muffiny będą mniej kaloryczne)
- 3 jaja
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można przy użyciu robota kuchennego).Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
W większej misce zmiksować na niskich obrotach jajka, olej i cukier (można ręcznie rózgą). Dodać starte marchewki i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać.
Nałożyć masę do silikonowych foremek na muffiny.
Piec 30 min. w 180 st.
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam stąd.