Ciasteczka maślane pełnoziarniste bez cukru

  • Wartość odżywcza 1 ciasteczka (przy założeniu, że wyszło 36):
  • 67,2 kcal, białko: 1,3 g, tłuszcz: 4,9 g, węglowodany: 6,5 g

36 sztuk:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki* (lub pełnoziarnistej orkiszowej)
  • 200 g masła
  • 60 g erytrytolu (lub ksylitolu, lub cukru nierafinowanego, wedle preferencji – ale wtedy inna wartość odżywcza) (lub więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki)
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sporszkowanego imbiru

*w ramach testowania różnych produktów kupiłam mąkę z płaskurki i mąkę z samopszy (starych odmian pszenicy).

Zimne masło pokroić w kosteczkę, zagnieść z pozostałymi składnikami.

Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 0,5 cm lub nieco cieńszy. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 20 min.** w 180 st.**długość pieczenia uzależniona jest od grubości ciasteczek i konkretnego piekarnika. Cienkie ciasteczka mogą być już gotowe po 12-15 min., a grubsze mogą potrzebować 30 min. (trzeba sprawdzać stan ciasteczek w trakcie pieczenia).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *