- Wartość odżywcza całej pasty:
 - 959,8 kcal, białko: 53,8 g, tłuszcz: 26,2 g, węglowodany: 115,7 g
 
- 200 g soczewicy (użyłam 170 g czerwonej i 30 g zielonej)
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - 2-3 ząbki czosnku
 - mała cebula
 - 2 marchewki
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - przyprawy: sól, pieprz, curry, sproszkowana kolendra, kumin, zioła prowansalskie, chilli
 
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchewki i dusić 3-4 min. Obficie przyprawić i dusić, aż marchewka zmięknie (2-3 min.). Zmiksować przy użyciu blendera z ugotowaną soczewicą. W razie potrzeby dolać wody.

								