- Wartość odżywcza:
- 252,4 kcal, białko: 11,4 g, tłuszcz: 15,5 g, węglowodany: 17,3 g
Moje ulubione śniadanie! Robię ten omlet w różnych wersjach, z różnymi warzywami lub owocami. Za każdym razem jest pyyyyszny!
- odrobina oleju rzepakowego lub oliwy (nie więcej niż łyżeczka)
- jajko
- 3 łyżki mleka
- czubata łyżeczka mąki kukurydzianej (może być też mąka pszenna, ale ja wolę z mąką kukurydzianą)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- świeże zioła, np. bazylia
- warzywa – tym razem: kilka plasterków cukinii (tyle, by pokryły dno patelni), 1/8 żółtej papryki, 1/8 czerwonej papryki
- kilka oliwek, łyżka twarożku koziego
Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami, a następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Papryki pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć na niej plasterki cukinii. Smażyć 1-2 min.
Na cukinię wylać równomiernie przygotowane jajko, dorzucić pokrojoną paprykę i oliwki.
Przykryć i smażyć, aż jajo zetnie się do pożądanej konsystencji (ja lubię całkiem ścięte). Przełożyć na talerz, posmarować serkiem kozim i udekorować świeżymi ziołami lub rukolą.