- Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
- 524,9 kcal, białko: 32,3 g, tłuszcz: 7,3 g, węglowodany: 83,2 g
- 200 g makaronu (np. świderki)
- łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 zielonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy (puszka = 425 g, 285 g bez zalewy, 1/2 puszki – około 140 g kukurydzy bez zalewy)
- puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g, 130 g bez zalewy)
- przyprawy: pieprz (dużo), curry*, kumin
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
*warto zwrócić uwagę na skład mieszanki curry – w mieszankach curry niektórych firm znajduje się glutaminian sodu. Lepiej wybierać curry bez tego zbędnego dodatku.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w piórka (lub półpiórka :-)), paprykę w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć 2 min.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, wymieszać i smażyć 1 min.
Dodać kukurydzę i tuńczyka (osączone z zalewy). Smażyć 1-2 min., mieszając.
Zmniejszyć gaz, dodać jogurt i wymieszać. Doprawić jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
Dodatek soli jest całkowicie zbędny w tym daniu (poza solą w wodzie, w której gotuje się makaron), ponieważ sól jest już w składzie tuńczyka z puszki i kukurydzy konserwowej.