Szpinak z serem pleśniowym i ziemniakami pieczonymi

  • Z podanych poniżej ilości wyszły 2 nieduże porcje.
  • Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 333,3 kcal, białko: 10 g, tłuszcz: 34,1 g, węglowodany: 75,2 g

Ziemniaki:

  • 2 duże ziemniaki (ok. 400 g)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, chilli

Szpinak:

  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście szpinaku (ok. 50 g)
  • 1/2 krążka sera Camembert (60 g)
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki, wymieszać w misce z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 min. w 200°C (aż się ładnie przyrumienią).

Na oleju zeszklić czosnek, dodać posiekany szpinak. Mieszać, aż zwiędnie, dodać kawałeczki sera pleśniowego, przyprawić, wymieszać. Podgrzewać, aż ser się rozpuści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*