- Z podanych poniżej ilości wyszły 2 nieduże porcje.
- Wartość odżywcza 1 porcji:
- 333,3 kcal, białko: 10 g, tłuszcz: 34,1 g, węglowodany: 75,2 g
Ziemniaki:
- 2 duże ziemniaki (ok. 400 g)
- łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, chilli
Szpinak:
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście szpinaku (ok. 50 g)
- 1/2 krążka sera Camembert (60 g)
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki, wymieszać w misce z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 min. w 200°C (aż się ładnie przyrumienią).
Na oleju zeszklić czosnek, dodać posiekany szpinak. Mieszać, aż zwiędnie, dodać kawałeczki sera pleśniowego, przyprawić, wymieszać. Podgrzewać, aż ser się rozpuści.