Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

  • Całość (bez płatków migdałowych):
  • 762 kcal, białko: 6,6 g, tłuszcz: 61,5 g, węglowodany: 56,2 g
  • Łyżka płatków migdałowych (ok. 5 g):
  • 28,6 kcal, białko: 7,6 g, tłuszcz: 2,6 kcal, węglowodany: 0,4 g

  • 500 g miąższu dyni (bez skóry i pestek)
  • 2-3 cm kawałek obranego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • puszka mleka kokosowego (lub 1/2 puszki)
  • 500 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz, tabasco, chilli, przyprawa do piernika
  • świeże zioła: mięta, bazylia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatki do dekoracji: płatki migdałowe uprażone na suchej patelni, świeże zioła, chilli

Dynię i imbir pokroić w plasterki/kostkę i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 5-7 min.). Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 min. (aż dynia będzie miękka). Odlać wodę (na wszelki wypadek zostawiając ją), a resztę zmiksować.

Do dyni i imbiru dodać mleko kokosowe (ja dodałam całą puszkę i zupa wyszła dość rzadka i mocno mleczna – jeśli ktoś woli gęstszą i mniej zdominowaną przez mleko kokosowe proponuję dodać 1/2 puszki. Ewentualnie gęstą konsystencję można rozrzedzić wodą z gotowania dyni).

Dodać przyprawy, zioła, sok z cytryny i całość zmiksować. Ponownie zagotować. Udekorować płatkami migdałowymi, ziołami i posypać chilli. Starczy spokojnie na 5-6 porcji.Inspirację zaczerpnęłam stąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *