- Wartość odżywcza całego ciasta na naleśniki:
- 950,9 kcal, białko: 45 g, tłuszcz: 12,5 g, węglowodany: 162,5 g
Przepis znalazłam na opakowaniu ekologicznej mąki gryczanej firmy Symbio. Trochę zmodyfikowałam. Moja wersja:
15 naleśników smażonych na niedużej patelni (o średnicy 15 cm):
- ok. 250 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- pieprz ziołowy, papryka ostra
- 2 szklanki zimnej wody (500 ml)
- łyżka oleju rzepakowego
Wymieszać mąkę, sól, pieprz ziołowy i paprykę ostrą. Dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać łyżkę oleju, wymieszać dokładnie łyżką i smażyć naleśniki z obu stron na suchej patelni.
Ciasto jest dość gęste, ale chyba dzięki temu te naleśniki (mimo że bezglutenowe) tak świetnie się smażą.
Ja akurat zrobiłam z tych wegańskich naleśników danie z użyciem składników pochodzenia zwierzęcego (mozzarella, kawałki piersi kurczaka usmażonej z tymiankiem, solą, pieprzem i curry). Ale wybór nadzienia należy oczywiście do Was 🙂