Ciasteczka mocno czekoladowe

  • Wartość odżywcza wszystkich ciasteczek:
  • 2666,8 kcal, białko: 39,9 g, tłuszcz: 152,6 g, węglowodany: 283,7 g

Pyszne ciasteczka z dużą zawartością kakao (ok. 90 sztuk różnych rozmiarów).

  • 170 g masła o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: ziarenka wyłuskane z laski wanilii
  • 260 g mąki pszennej (patrz: Przelicznik)
  • 50 g prawdziwego gorzkiego kakao
  • jajko

Przygotować:

masło w misce

mikser/blender z końcówką do ubijania

cukier puder wymieszany z solą i ziarenkami wanilii (jeśli są używane)

jajko

mąkę wymieszaną z kakao

foremki do wycinania ciasteczek

blachę wyłożoną pergaminem

Masło zmiksować na gładką masę. Dodawać mieszankę cukru, soli i wanilii, cały czas miksując. Wbić jajko, zmiksować. Dodać mąkę z kakao i zmiksować (ponieważ ja dysponuję tylko blenderem z końcówką do ubijania, po dodaniu mąki i kakao ciasto zagniotłam już ręcznie, bo mój blender nie dałby sobie rady).

Ciasto włożyć w folii do lodówki na 1 h.Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować na cienki placek (podsypując lekko mąką w razie potrzeby). Foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 12 min. w 180°C.

Ciasteczka można oczywiście ozdobić lukrem lub polewą (np. z białej czekolady) oraz udekorować posypką lub orzechami, ale ja miałam akurat ochotę na takie ciasteczka saute 🙂

Świetnie nadają się do kawy!Przepis (zmodyfikowany) pochodzi stąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*