Zupa z dyni

  • miąższ dyni pokrojonej w kostkę (ja miałam ok. 560 g)
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (użyłam czerwonej)
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
  • puszka pomidorów (400 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano, papryka słodka, curry, pieprz cytrynowy
  • do podania: zielone listki (np. pietruszki, kolendry), kilka łyżek ugotowanej soczewicy, uprażone na suchej patelni pestki dyni, odrobina mleka lub jogurtu

W garnku rozgrzać masło z łyżką oliwy, zeszklić posiekany czosnek i cebulę.

Dodać dynię pokrojoną w kostkę i polać ją jeszcze łyżką oliwy. Wymieszać i smażyć kilka minut. Następnie dodać zmiksowane (razem z sokiem) pomidory z puszki i gotować na niewielkim ogniu aż dynia będzie miękka. Dodać przyprawy i całość zmiksować.

Zupa wyszła dość gęsta – mi taka odpowiada. Aby uzyskać rzadszą konsystencję można dodać mleko, wodę lub dodatkową porcję pomidorów. Gotową porcję zupy ozdobić kleksem mleka lub jogurtu, zielonymi listkami i pestkami dyni. Na wierzchu ułożyć łyżkę soczewicy (dzięki niej zupa będzie pożywniejsza).Smacznego! 🙂

Uwaga! Gęsta zmiksowana zupa w czasie gotowania może „strzelać”, czyli wyskakiwać z garnka! Podgrzewać pod pokrywką!

Ps. Dziękuję za dynię!!! (Zainteresowani będą wiedzieli komu :-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *