Ryż z cukinią, ciecierzycą i pomidorami

  • Wartość odżywcza 1 porcji (całość = 2 porcje):
  • 364,5 kcal, białko: 12,1 g, tłuszcz: 6,7 g, węglowodany: 64,4 g

Po zrobieniu pizzy zostało jeszcze trochę sosu pomidorowego (na bazie pomidorów z puszki) – nie omieszkałam się go użyć 🙂

  • cukinia
  • olej do smażenia
  • puszka ciecierzycy
  • woreczek ryżu (100 g)
  • sos pomidorowy*
  • sól, pieprz, curry, świeża mięta i bazylia

*Sos  pomidorowy: pomidory z puszki zmiksować, wlać do garnka, przyprawić szczyptą cukru, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić, aż sos zgęstnieje. Ponownie zmiksować. Taki sos pomidorowy można zastąpić gotowym pomidorowym sosem z kartonika czy butelki (tylko byle nie ketchupem!). Wystarczy tylko podrasować go trochę ulubionymi ziołami 🙂

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

Cukinię pokroić w półplasterki i usmażyć z obu stron na patelni posmarowanej oliwą (najlepiej byłoby na patelni grillowej). Usmażoną cukinię doprawić solą, pieprzem i curry.

Odsączoną ciecierzycę wymieszać z cukinią, dodać sos pomidorowy i zioła. Podgrzać przed podaniem. Podawać z ryżem.

Koniec roboty 🙂 Smaczne, pożywne i zdrowe 🙂

Jedna myśl nt. „Ryż z cukinią, ciecierzycą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *